Uitdagend wandelen met Geocaching

Geocaching is een alsmaar groeiende sportieve activiteit in Nederland. Tienduizenden Nederlanders zijn in meerdere of mindere mate actief als ‘geocacher’.

“Wat is geocaching?”cache geocaching

Geocaching is een uitdagende vorm van wandelen waarbij je door middel van GPS coordinaten een wandelroute loopt. Het is ook een vorm van duursport, omdat je gedurende langere tijd een fysieke inspanning zult moeten leveren. Tijdens de wandelroute is het de bedoeling om op zoek te gaan naar de zogenaamde ‘cache’. Dit is een schat(kist) waarin onder andere een logboek te vinden is. Soms worden er door andere wandelaars/geocachers ook grappige spulletjes in gedaan die je eventueel kunt ruilen.

In het logboek kun je jezelf met je eigen naam registreren. Daarnaast is het de bedoeling dat je, nadat je de schat hebt gevonden, jezelf logt op de site www.geocaching.com. Dit is een soort van bewijs dat je een bepaalde route hebt voltooid.

Het doel van geocaching is dus om de schat te vinden. De schat hoeft overigens niet perse in de vorm van een schatkist te zijn verstopt. Hiervoor kunnen ook andere voorwerpen gebruikt worden zoals bijvoorbeeld; een koker, verbanddoos of een zak.

Waarom is het zo leuk?

Geocaching is niet voor iedereen. Je moet het leuk vinden om te wandelen in de natuur. Niet iedereen heeft een voorkeur voor wandelen. Nu is het ook weer niet zo dat je geocaching per definitie niks zal vinden als je niet van wandelen houdt.

Geocaching geeft een extra dimensie aan wandelen. Waar je voorheen gewoon een route loopt, ben je nu echt gericht op zoek naar iets. Dit brengt een bepaalde spanning met zich mee. Als je eenmaal de schat gevonden hebt dan veranderd die spanning in voldoening.

Wat geocaching zo leuk maakt is voor iedereen anders. De een vind het gewoon leuk om in de natuur te wandelen en voor hun is geocaching een bijzaak. Voor anderen is juist het gecachen zelf
een doel op zich.

Op welke manieren kun je je ermee bezig houden?

Je kunt op heel veel verschillende manieren je bezighouden met geocachen. Allereerst is er op internet een grote Nederlandstalige community actief op verschillende fora en een nog veel grotere internationale community op www.geocaching.com. Je kunt hier bijvoorbeeld praten over de verschillende routes, nieuwe routes delen met andere mensen of vragen stellen.het geocaching logo

Het daadwerkelijk lopen van een geocache route is natuurlijk veel leuker als achter de computer zitten en is misschien wel de meest voor de hand liggende manier om je bezig te houden met geocaching.

Als je het op een gegeven moment een beetje zat bent om telkens een route te lopen dan kun je ook zelf een route gaan uitstippelen en uitzetten. Vervolgens is het de bedoeling dat je een handleiding maakt en deze plaatst om de geocache site. Andere bezoekers kunnen dan reageren op jou bericht en zich kenbaar maken als ze de route hebben gelopen. Ook kunnen ze natuurlijk zeggen wat ze van de route vonden.

De verschillende aspecten

Geocaching kent veel verschillende aspecten en dat verklaart misschien ook wel direct de populariteit. Je kunt hierbij denken aan;

  • Het maken van foto’s van de bewandelde route en deze plaatsen op internet
  • De voldoening die het oplossen van de geocache route bied
  • Het reageren op andere geocachers
  • Het verzinnen van nieuwe routes
  • Het verzamelen van punten op de geocache site
  • Het wandelen in de natuur
  • De techniek
  • Het navigeren zelf
  • De uitdaging van het vinden van de schat zelf

En gaan zo maar door…

Juist door de vele verschillende aspecten die geocaching biedt is het leuk voor een zowel jong als oud publiek. Kinderen vinden het schat zoeken meestal het leukste, terwijl de ouderen rustig kunnen genieten van de natuur. Voor ieder wat wils dus!

Wat heb je nodig voor geocaching?gps apparaat

Voor het deelnemen aan een geocaching route heb je uiteraard een apparaat met GPS (Global Positioning System) nodig. De meeste smartphones beschikken tegenwoordig over een GPS functie. Deze kan gebruikt worden om te navigeren gedurende de route.

Een alternatief op de smartphone met GPS functie is het gebruik van een GPS systeem zelf. Dit is apparaat met als doel om GPS coordinaten te lezen en jou op basis hiervan de weg te wijzen. De prijzen voor een GPS systeem beginnen vanaf ongeveer 100 euro. Des te duurder het apparaat, des te uitgebreider.

Naast een mogelijkheid om te kunnen navigeren heb je meestal voor elke route bepaalde spullen nodig. Dit kan variëren van een zaklamp tot bijvoorbeeld een schroevendraaier. Welke benodigdheden je nodig hebt voor het voltooien van de route wordt aangegeven op de webpagina van de route zelf.

Waar vind je leuke routes?

Het vinden van routes is niet zo lastig. Als je op google zoekt naar geocaching routes in Nederland dan vind je er al een hele hoop. Zelfs op de site van staatsbosbeheer zijn routes te vinden. De beste site op routes te vinden blijft echter www.geocaching.com. Hierop staan verreweg het meeste routes en je kunt jezelf daar ook registreren als geocacher. Hierdoor krijg je weer allerlei nieuwe mogelijkheden.

Heel veel plezier met het lopen van je geocaching routes! Mocht je nogmaals willen weten waarom wij doen wat wij doen dan is het zeker aan te raden om de over pagina nog eens te lezen! Dan snap je waarom wij het belang van duursporten zoals geocaching inzien zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *